29. joulukuuta 2007

Voitto Liukkonen 19.7.1940-26.12.2007



Selostajalegenda Voitto Liukkonen oli mestariehdokastason pelaaja. Muistokirjoitus Tammer-Shakin blogissa.

14. joulukuuta 2007

Viikon video 28

Viikon videona Harry Harrisin 1985 ohjaama Alice Through the Looking Glass (Liisan seikkailut peilimaailmassa). Elokuva on pätkitty YouTubessa kymmeneen osaan. Tässä niistä ensimmäinen. Alla linkit muihin. Kesto: 10'00"
Blogi jää tämän myötä joululomalle. Hyvää joulua ja uutta vuotta kaikille!

YouTube: "We're sorry, this video is no longer available."



Osa 2
Osa 3
Osa 4
Osa 5
Osa 6
Osa 7
Osa 8
Osa 9
Osa 10

10. joulukuuta 2007

Shakkiterminologia ei ole mutkatonta

Hieman yli yhdeksän vuotta sitten Helsingin Sanomien monipuolinen tietäjä Kirsti sai kollegakseen Torstin, joka ensimmäisellä palstallaan rehvasteli ronskisti että "Minä se vasta tiedänkin!" No, mikäs siinä. Tietäähän se Torsti, tai jos ei hän, niin aina avulias tikkaremmi ainakin.

Hiukan jäin kuitenkin raapimaan päänuppiani, kun Torstin palstalta 2.10.2005 luin vastauksen nimimerkki Koulumatin kysymykseen.

Kysyisin epätietoisuuden vallitessa, kuinka monella siirrolla voi tehdä shakissa koulumatin? Olemme kaverin kanssa väitelleet asiasta, emme käytännössä kokeilleet, koska minun shakin peluustani on yli neljäkymmentä vuotta ja tuskin enää osaisinkaan siirtoja, mutta ehkä joku porukoistanne tietää totuuden? Koulumatti

Tokihan tikkaremmissä on myös shakkitaitureita. Itsekin olen silloin tällöin pelannut shakkia, se virkistää kummasti aivonystyröitä. Koulumatin - toiselta nimeltään Hölmön matin - voi tehdä valkeilla pelatessa neljällä siirrolla ja mustilla kolmella. Siirtoja en viitsi paljastaa, sillä sittenhän kaikki vastustajani osaisivat varoa tuota nopeaa ja nöyryyttävää siirtoyhdistelmää.

Tässä Torstilla ja tikkaremmillä oli mennyt kaksi termiä sekaisin, kuten joku shakinharrastaja pian huomauttikin. Oikaisu tuli parin viikon kuluttua (HS 16.10.2005):

Väitin, että koulumatin voi tehdä mustilla pelatessaan kolmella siirrolla. Tehtäväniekka arvelee, että tarkoitin narrinmattia: "Vaikuttaa siltä, että tässä on sekoitettu koulumattiin tuo narrinmatti, jonka tosiaankin musta voi tehdä yhtä puolisiirtoa nopeammin kuin valkea. Ehkä sekaannusta on aiheuttanut sana 'siirto'. Se voi tarkoittaa joko yksittäistä (esim. valkean) siirtoa tai siirtoparia. Selvyyden vuoksi on otettu käyttöön sana 'puolisiirto', kun halutaan tehdä ero yksittäisen siirron ja valkean ja mustan siirtoparin välillä. Kun puhutaan siitä, miten nopeasti shakkipeli voi päättyä, niin tässä nopeimmat puolisiirtomäärät molemmille. Narrinmatti: neljä puolisiirtoa (musta tekee toisella siirrollaan matin) ja koulumatti: seitsemän puolisiirtoa (valkea tekee neljännellä siirrollaan matin)." Thomas ja Aulikki Ristojan Shakki-teos kertoo narrinmatin siirroiksi 1.f3 e5 2.g4 Dh4X. Koulumatti syntyy siirroin 1.e4 e5 2.Lc4 Rc6 3.Dh5 Rf6 4.Dxf7X.

Shakkiterminologian kannalta on mielenkiintoista, että narrinmatille (1.f3 e5 2.g4 Dh4#) on puhekielessä (ja ainakin osin alan kirjallisuudessakin) vähintään kolme synonyymia: hölmön matti, aasinmatti ja Tuhma Matti (sic). Koulumatille synonyymeja en ole nähnyt.

8. joulukuuta 2007

Viikon video 27

Puolalaisen Joanna Kollbekin Chess Love - Safer sex is a game for two voitti Euroopan komission järjestämän "Aids - remember me?" -kilpailun. Kesto: 0'30"

7. joulukuuta 2007

Radioshakkia

"Tiedän, että ihmiset tällä hetkellä - enemmän kuin Robbieta - he miettii sitä, että minkä takia radiosta ei tule koskaan shakkia. Tää on ymmärrettävää, ja minäpä kerron. Radiosta ei tule shakkia tämän takia..."

Näin alkaa YleX:ltä taannoin lähetetty "Ensimmäinen selostettu shakkiottelu radiossa". Sen voi kuunnella klikkaamalla tästä.

Shakkia on radiossa Suomessakin toki esitetty. Ensimmäisen kerran jo 1930-luvulla. Palaan aiheeseen myöhemmin.

1. joulukuuta 2007

Viikon video 26

Raymond Bernard'n elokuva Le Joueur d'échecs (Shakinpelaaja, 1927), eräs mykkäelokuvan klassikoista, kertoo von Kempelenistä ja shakkiautomaatista. Viikon videona pieni pätkä elokuvasta. Kesto: 4'15"